Quantcast
Channel: Uppkorkat » Valle Central
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Bästa vinerna i september

$
0
0

Bästa i september

September blir en bra vinmånad – här är de bästa köpen bland nyheterna!

*

Den 1e och 5e september är det åter dags för nyheter på Systembolaget. Hösten är här och med den några riktigt bra viner. Och det är dags för en bred lansering både i det fasta och det tillfälliga sortimentet. Synd bara att det mesta av det som är riktigt intressant bara släpps på ett fåtal butiker (och som vanligt når det bästa bara vinbutikerna).

Det är dags att Systembolaget slutar gömma sig bakom det stora sortimentet på tre butiker och skickar börjar skicka ut bra viner till alla oss som bor på landet också!

Här är i alla fall de bästa köpen i det fasta sortimentet (lansering måndag 1 september) och bland de som släpps på ett 40-tal större butiker (lansering på fredag den 5 september).

Senare i veckan blir det nyheter i vinbutikerna!

*

Vitt

Cono Sur Bicicleta Pinot Grigio 2013 (2448, 71 kronor)
Chilensk pinot grigio dricker jag inte ofta men det här vinet har medelfyllig torr till halvtorr läcker smak av mogen frukt och fruktpastiller. Smakrikt med mango och kryddor. Drick till asiatisk kryddig mat.

Korta Viogner Roussane 2013 (6399, 82 kronor)
Ännu en udda druvblandning från Chile. Viognier och roussanne hittar man annars mest i Rhônedalen men här har det gett ett medelfyligt och friskt vin med smaker av mogen tropisk frukt (mango, passion med mera) och det är rena fruktcocktailen. Drick till kryddig mat, kyckling och grillad fisk.

Lagarada Reserva Blanco 2013 (6448, 99 kronor)
Druvblandningar kan bli härligt komplexa med en bredd och ett djup som druvrena viner ibland saknar. Här är det 30% códega do larinho, 30% rabigato, 30% viosinho, 5% couveio, 3% malvasia fino och 2% donzelinho som står för mixen i det här vita smakrika vinet från Douro (som vi annars mest förknippar med röda viner). Det har jäst på fransk ek och har en smörig näsa med lite oljig ton och inslag av ananas och mineral – melon och bivax. Smaken är frisk och också den med en lite oljig ton och inslag av ananas, mineral, äpplen och melon. Lång härlig. eftersmak. Drick till grillad fisk, smakrika fisksoppor och kalv, fläsk samt fågel.

Kaseler Nies’chen Riesling Spätlese 2003 (7210, 149 kronor)
Lagrad tysk riesling kan vara en smak som man måste vänja sig vid. Men när man väl har fallit så är man såld. Reichsgraf von Kesselstatt i Mosel har gjort sig kända för lysande riesling som håller länge och det här vinet kommer från ett av de bästa lägena i Ruwer (en av Moselflodens bifloder) där Kesselstatt äger 4,4 hektar. Årgång 2003 var ju som de flesta vet en av de hetaste årgångarna på många år i Europa men de tyska rieslingvinerna klarade hettan riktigt bra. Det är dock inte jättemycket syra kvar i det här vinet – och det bör nog drickas inom de närmaste åren. Men härligt är det med en stor utvecklad doft av mogen citrus, mineral, petroleum och honung. Smaken är halvtorr och fokuserad med en utvecklad smak av sockervadd, persikor, mogen citrus, petroleum och honung. Lång eftersmak.

Schloss Gobelsburg Steinsetz Grüner Veltliner 2013 (92152, 149 kronor)
Ännu ett riktigt bra vin från en av Österrikes många lysande producenter. Grüner veltliner kan ibland sakna syra – men inte här. Från vingården Steinsertz – smaken är frisk med inslag av citrus, melon, nektarin och blommor. Här finns en ändå en bra rondör, men också kryddighet och en lite smörig ton. Drick till fisk och skaldjur med mycket smak och ljust kött.

Würzburger Stein Riesling trocken 2013 (99000, 169 kronor)
År efter år blir Juliusspitals Würzburger Stein-viner fynd i mina smaknoteringar. Oklanderligt gjorda med snygg frukt, bra djup och längd i smaken. Och detta trots att de (rieslingen och silvanern) kommer från Tysklands näst största egendom. Frankenvinerna känns ofta lite ”jordigare” och bredare i frukten än de som kommer från Rhen och Mosel. Här är det ändå rejält med frisk rieslingsyra men smaken är också saftig med citrus, blommor, druvor och mineral. Bra intensitet i den långa unga eftersmaken.

Würzburger Stein Silvaner trocken 2013 (99056, 149 kronor)
Silvaner har ju inte rieslings syra och den är också lite kryddigare och bredare i frukten. Det är alltid kul att prova de här två (se ovan) sida vid sida. Här är smaken lätt spritzig med en kryddig saftig ton med inslag av tropisk frukt som mango och passion. Lång eftersmak även här.

Bourgogne Vieilles Vignes Domaine Pierre Labet 2012 (92306, 198 kronor)
Bra bourgogne kan vara helt bedårande och det här vinet från Pierre Labet har jag skrivit upp tidigare. 2011an var läcker med citrus, smör och en krutig mineralitet. 12an är inte mindre bra med samma kompott av frisk citrusfrukt, krut, ek, nötter, svamp och lite smör. Och en lång fräsch avslutning. Går att dricka nu eller lagra för den som vill! Från gamla stockar (+45 år) i Beaune och Chorey.

 

Rött

Ciconia Syrah 2012 (4629, 79 kronor)
Mörk och otroligt prisvärd portugis från Alentejo i södra delen av landet. Vinet har en kryddig näsa med mörka bär och fat och örter. Smaken är medelfyllig och bärdriven med inslag av mörka bär, örter, fat och lite stjälkar. Tuffa syror och bra sturktur. Drick till grillat nötkött eller vilt.

La Cuisine 2012 (2771) Frankrike, Saumur Kan lagras 3 750 89:-
Cabernet franc är grejen just nu (man ser druvsorten överallt!) och särskilt de ganska lätt och fräscha röda cab francvinerna från Loire. En femtedel av vinet har lagrats på ekfat – men det känns knappast. Här är den en blommig aromatisk doft med inslag av mörka bär, stjälkar och örter. Smaken är lätt till medelfyllig med en lite stram smak av mörka bär, stjälkar, blommor, blåbär och lingon.  Grön i fräschören. Drick till fågel!

Macià Batle Crianza 2011 (2704, 99 kronor)
Vinerna från semesterparadiset Mallorca blir allt bättre. Det här är en blandning på merlot, cabernet sauvignon, syrah och mantoniegro. Vi möts av ett ganska runt och smakrikt vin med mörka och röda bär, fat och örter. Inlindade syror – lite mognadstoner. Gott till höstens grytor och långkok.

Falerno del Massico Rosso 2011 (3995, 99 kronor)
80 porcent aglianico och piedrosso från Kampanien och som är så där härligt bångstyrig i munnen som aglinicodominerade viner brukar vara. Här finns en mineralig lite bränd vulkanig doft och en stram och koncentrerad smak av torkad frukt, körsbär, mineral, tobak och örter. Bra struktur och lite härlig gammaldags dammig stil.

Santa Lucia Curtefranca Rosso 2012 (3930, 99 kronor)
Curtefranca är ett ganska nytt distrikt (fick DOC så sent som 2008) i Franciacorta i norra Italien – ett område som annars mest är känt för sina mousserande viner. Här är det en blandning på 50/50 av cabernet sauvignon och merlot som gäller plus lagring på äldre franska fat. Vinet är friskt och lite syrligt med smak av röda bär, plommon, örter, häst och mineral. Här finns även lite tobak och torkad frukt.

Nebbiolo d’Alba Ochetti 2012 (90510, 149 kronor)
Jag tror inte att jag smakat en dålig årgång av Renato Rattis Ochetti – nebbiolovinet i Piemonte som är så gott att dricka redan när det släpps på marknaden. Doften är klassisk med röda bär, kakao, mineral, nypon, häst, läder och lite torkad frukt. Smaken är saftig och mineralig med röda körsbär, nypon, kakao, mineral, örter, läder och förvånansvärt mjuk för en nebbiolo. Välbalanserat och snyggt. Drick till lamm, vilt och nötkött.

Pétalos del Bierzo 2012 (91272, 159 kronor)
En modern klassiker som sällan (aldrig?) gör dig besviken. Alvaro Palacios är mest känd för sina viner från Priorat men det här vinet gör han i Bierzo tillsammans med sin systerson Ricardo Pérez Palacios. 100 procent mencia och en ung stram coh koncentrerad smak av mörka bär, örter, mineral, kött, tobak och lite salmiak. Smakar ungt! Bör lagras!

Chianti Classico Berardenga 2011 (92274) Italien, Chianti Kan lagras 4p 159:-
Fattoria di Fèlsina är en av de riktigt klassiska producenterna i Chianti Classico och man gör viner i lite ”gammaldags” härlig stil. Här är det inte tal om någon del utländska (dvs. franska) druvor utan 100 procent sangiovese som gäller. Och det märks. Doften är kryddig med körsbär, torkad frukt och lite ladugård. Smaken koncentrerad med samma körsbär, mineral, tobak, örter och lite plommon. Stramt och lite tufft men också alldeles underbart.

Côte de Nuits Villages Maison Ambroise 2012 (90050, 192 kronor)
Riktigt prisvärd bourgogne är en bristvara men här kommer en härlig pinot som kvalar in i den kategorin. Bertrand Ambroise grundade Maison Ambroise 1987 i byn Prémeaux-Prissey. Stockarna till det här vinet har en genomsnittlig ålder på över 55 år. Doften är lockande med hallon, kryddor och mineral. Smaken lätt och frisk med hallon, mineral, trä och lite peppar. Härlig frukt och hög drickbarhet!

East Bench Zinfandel Ridge Vineyards 2012 (92260, 195 kronor)
Det finns mycket dålig zinfandel där ute på hyllorna. Men det här är något annat. Ridge Vineyards kan verkligen hantera druvan på ett bra sätt. Färgen är ovanligt mörk för zinfandel och det doftar härligt av hallon, kryddor och läder. Smaken är fyllig och koncentrerad med mörka och röda bär (framförallt hallon), kryddor, läder och lite fat/kaffe. Sötfruktig förstås men med härlig kryddighet och bra struktur.

Lytton Estate Petite Sirah Ridge Vineyards 2012 (91147, 229 kronor)
Petiet sirah är en härlig och lite svår druvsort – fylld med massor av mörk frukt och rejäla syror. Det är en korsning av peloursin och syrah och den går även under namnet durif. Ursprunget är i Frankrike men idag är det i framförallt Australien och USA som den är vanlig (det finns även en del i Israel, Argentina, Brazilien, Chile och Mexico). Här möter vi den i sin tuffa ogenomträngliga stil. Mörkt blålila och opak i färgen samt en tät dofta av mörka bär (svarta vinbär), salmiak och kryddor. Smaken är medelfyllig till fyllig med massiva syror och inslag av mörka bär (svarta vinbär), mynta, örter, fat, tobak och salmiak. Lagra!

Ratti Barolo Marcenasco 2010 (90171, 269 kronor)
Det här är ett av de mest prisvärda vinerna i Piemonte. Det ska vara ett av de första (det första?) vingårdsbetecknade Barolovinerna som gjordes vid mitten av 1960-talet (tidigare buteljerades det mesta som enbart ”Barolo”). Jäsningen vid 30 grader med 7-10 dagars maceration. Lagring i två år på stor ekfat. 10an har en härlig doft av röda bär, nypon, rosor, läder, örter, kakao och mineral. Smaken är medelfyllig och koncentrerad med inslag av röda bär, mineral, läder, kakao, nypon och örter. Ganska mjuk med inlindade tanniner.  Lång härlig eftersmak.

Château la Nerthe 2006 (90082, 299 kronor)
Äntligen en Chàteauneuf-du-Pape med lite ålder. Mina 06or är slut och därför är det extra kul med just det här vinet som fått lite av de där utvecklade aromerna. DOften är fylld av örter och torkad frukt. Smaken är koncentrerad och örtig med röda bär, torkad frukt, örter, läder och lite kött. Viskös på sedvanligt châteauneuf-vis och med bra syror och intensitet i eftersmaken.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6

Latest Images